Taxatievergelijk.nl
De vergelijk website voor een taxatie

Welke verschillende makelaarsfuncties zijn er?

Welke verschillende makelaarsfuncties zijn er?

Er zijn 3 verschillende functies te onderscheiden binnen de makelaardij. Dit zijn A-RMT, K-RMT en RMT. Maar wat is het verschil en wie doet wat en wie is waar verantwoordelijk voor?
A-RMT, dit is de assistent-makelaar Wonen. Deze ondersteunt, uiteraard in opdracht van de gecertificeerde makelaar, de klant bij een groot aantal zaken die zijn vastgelegd in de bemiddelingsopdracht. Denk hierbij aan het informeren en adviseren over aan- c.q. verkoopstrategie├źn, verzorgen en begeleiden van bezichtigingen, bewaken van juridische, fiscale, bouwkundige en andere van belang zijnde aspecten, begeleiden bij de afwikkeling van de aan-of verkoop. Tevens ondersteunt de Assistent-Makelaar Wonen de gecertificeerde makelaar bij de aan- en verkoop van woningen, de huur en verhuur van woningen binnen de particuliere huurwoningenmarkt, het uitvoeren van promotie-activiteiten, het verrichten van ondersteunende werkzaamheden bij taxaties, het beheren van het relatiebestand en het assisteren bij het opstellen van een marketing- en/of pr-plan. De werkzaamheden die de Assistent-Makelaar Wonen zelf uitvoert, zal altijd in overleg zijn met een gecertificeerd makelaar omdat deze voor veel van deze werkzaamheden de eindverantwoordelijkheid draagt.
Een geregistreerd Assistent-Makelaar Wonen is onafhankelijk en objectief getoetst op zijn/haar vakbekwaamheidseisen. Voordat iemand zich kan laten registreren als A-RMT'er, heeft hij/zij twee theorietoetsen en een Praktijktoets met goed resultaat afgelegd.

KRMT, dit is de Kandidaat-Makelaar. Hij of zij mag alle werkzaamheden uitvoeren die de Assistent-Makelaar ook uitvoert maar met het verschil dat deze nog extra werkzaamheden mag verrichten. Denk aan waardebepaling van een woning (dus niet taxeren), bezichtigingen, onderhandelingen voeren en verzorging van de afhandeling. Deze activiteiten mag een Kandidaat-Makelaar bij aan- en verkoop uitoefenen.
De Kandidaat-Makelaar Wonen voldoet aan dezelfde Vakbekwaamheidseisen die gelden voor de gecertificeerde Makelaar. Het enige verschil is dat hij/zij nog niet is getoetst op zijn/haar praktische vaardigheden met betrekking tot het taxeren van de woning.
Een geregistreerd Kandidaat-Makelaar Wonen is onafhankelijk en objectief getoetst op zijn/haar vakbekwaamheidseisen. Voordat iemand zich kan laten registreren als K-RMT'er heeft hij/zij het diploma Basistheorie Taxateur o.z. behaald bestaande uit vijf theorietoetsen en het diploma Aanvullend Wonen Makelaar-taxateur o.z. Dit laatste diploma omvat de theorietoets Makelaardijleer en een Vakbewaamheidsexamen Wonen. Als iemand beide diploma's behaald heeft, heeft hij/zij voldoende bagage om de functie Kandidaat-Makelaar Wonen uit te oefenen.

RMT, de Makelaar/Taxateur is eindverantwoordelijk voor zijn of haar Assistent- dan wel Kandidaat-Makelaar. De Makelaar is ook de enige die uw woning mag taxeren. De Makelaar heeft voldaan aan dezelfde vakbekwaamheidseisen als de Kandidaat-Makelaar. Daarbij heeft hij/zij ook zijn praktische vaardigheden laten toetsen via de Praktijktoets van SVMNIVO. Alle gecertificeerde makelaars staan geregistreerd bij de Stichting VastgoedCert. Hierin kun u nakijken welke makelaar bij u in de buurt gecertificeerd is.


Taxatie nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2004 ruim 110.932 aanvragen - Totaal 13.781 beoordelingen
Gemiddelde score 8,3