Taxatievergelijk.nl
De vergelijk website voor een taxatie

Is er verschil tussen de validatie-instituten?

Is er verschil tussen de validatie-instituten?
Validatie is een controle door een onafhankelijke organisatie van het taxatierapport. Uw hypotheekverstrekker kan eisen dat uw taxatierapport aan de validatie eisen moet voldoen. Tegenwoordig is in bijna alle gevallen een gevalideerd rapport vereist bij het aanvragen van een hypotheek.
Er zijn niet echt grote verschillen per validatie instituut. Er is een klein verschil in kosten. Het scheelt een paar euro tussen de ene of het andere validatie-instituut.

Organisaties die de validatie verzorgen zijn o.a. het NWWI, TVI en TaxateursUnie.
De volgende validatie-instituten worden het meest gebruikt:
NWWI, dit staat voor Nederlands Woning Waarde instituut.
TVI, dit staat voor Taxatie Validatie Instituut
TU, dit staat voor Taxateurs Unie.

Uw hypotheekverstrekker kan eisen dat uw taxatierapport aan de validatie eisen moet voldoen. Door deze validatie wordt het taxatierapport geaccepteerd voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en alle hypotheek geldverstrekkers. Zonder deze validatie wordt het taxatierapport in veel gevallen niet geaccepteerd.
Indien u een taxatierapport aanvraagd voor een hypotheek met NHG, dan dit u ten alle tijden een gevalideerd rapport op te laten maken. Let op!
In het rapport moet altijd de naam vermeld staan van degene die de hypotheek aanvraagt!
Alle banken accepteren alle soorten gevalideerde rapporten, echter soms heeft de taxateur zelf een voorkeur met welk validatie-instituut hij of zij liever werkt. Het kan zijn dat het bij het ene validatie-instituut makkelijker is om bijvoorbeeld wijzigingen door te voeren. Het is een persoonlijke voorkeur van de taxateur.
Let op! Bij wijzigingen in het rapport kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Indien een rapport gevalideerd is moet de taxateur het rapport laten openbreken. Dit brengt kosten met zich mee. Kijkt u dus goed of al u gegevens kloppen die u bij de taxatie opdracht invult. Is de tenaamstelling goed? Zijn uw voorletters juist? Het lijken simpele zaken, maar het kan soms heel lastig zijn indien er een en ander aangepast moet worden bij een van de validatie instituten.
Bij het ene validatie-instituut zal de wijziging soms makkelijker gaan dan wellicht bij een andere. Taxateurs kunnen ook hun voorkeur uitspreken met welk validatie-insttiuut zij zelf het liefste werken, of bij welke zij aangesloten zijn.


Taxatie nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2004 ruim 110.891 aanvragen - Totaal 13.781 beoordelingen
Gemiddelde score 8,3