Taxatievergelijk.nl
De vergelijk website voor een taxatie

Wat betekent v.o.n.?

Wat betekent v.o.n ?

V.o.n. betekent vrij op naam. Dit houdt in dat de koper geen extra kosten voor het overdragen van de woning hoeft te betalen, bovenop de koopsom. Je hoeft dus geen kosten te betalen voor de volgende zaken:
Overdrachtsbelasting
Notariskosten voor de leveringsakte
Notariskosten om voor jou de inschrijving als eigenaar bij het Kadaster te regelen
Bij het kopen van een huis moet je er rekening mee houden dat je altijd meer betaalt dan alleen de koopsom zelf. De vraagprijs voor een woning kan zijn op basis van k.k. (kosten koper) of v.o.n. (vrij op naam).

De reden waarom je de bovengenoemde kosten niet zelf moet betalen, heeft te maken met het verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande bouw. De meeste nieuwbouwwoningen worden aangeboden met een prijs vrij op naam, omdat je dan de 1e eigenaar bent hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, maar bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je wel 21% btw. In dit bedrag zitten alle gemaakte kosten verwerkt. Denk daarbij aan de volgende kosten:
Kosten voor de aankoop van de grond waarop het huis staat, bouwkosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van de aannemer en de bouwvergunning.
BTW van 21 procent. In plaats van overdrachtsbelasting betaal je BTW over de woning.
Aansluitkosten. Denk hierbij aan de aansluiting op het riool en op de gas,-water- en elektriciteitsleidingen.
In tegenstelling tot een bestaande woning wordt de vraagprijs meestal aangegeven met k.k. kosten koper. Dit houdt dus in dat er nog een aantal kosten bij komen: de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en de kosten die de notaris moet maken om de inschrijving bij het Kadaster vast te laten leggen.

Het is niet zo dat als je een nieuwbouwwoning koopt, dat er helemaal geen kosten meer bijkomen. Meestal kun je ervan uit gaan dat er ongeveer 2 tot 3% van de aankoopprijs bijkomt. Denk aan bijvoorbeeld meerwerk. Wil je naast de standaard bouw extra zaken, bijvoorbeeld extra stopcontacten, een aanbouw, andere indeling, dan worden hier uiteraard extra kosten voor gerekend. Bij nieuwbouw is het ook zo dat er vaak casco geleverd wordt, dus dat betekent dat er nog veel geregeld moet worden. Denk aan keuken, badkamer, tuin, vloeren, schilderwerk en de rest van de inrichting. Bij bestaande bouw is de woning meestal direct bewoonbaar. Hoewel het kan zijn dat het niet je smaak is, maar wel functioneel. Je hoeft dus niet perse gelijk een nieuwe keuken of badkamer aan te schaffen. Houdt ook rekening dat de tuinaanleg ook extra kosten met zich meebrengt.


Taxatie nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2004 ruim 110.891 aanvragen - Totaal 13.781 beoordelingen
Gemiddelde score 8,3